marți, 4 iulie 2017

E ușor să fii prost


Dacă îi asculți pe părinții viitorilor liceeni sau doar citești câteva postări de pe FB îți dai seama imediat cât de subțire e linia ce separă deștepții ce vor avea cariere strălucite de prostanii care abia-și vor duce traiul cu măna-ntinsă spre oamenii de succes ai bravei lumi noi.
De o parte sunt deștepții, cei care strălucesc la mate și științe, de cealaltă parte, cea a ratării, sunt umaniștii. O scurtă privire în broșura de admitere la liceu pentru București este mai mult decât relevantă; Colegiile Naționale Sf. Sava și Spiru Haret oferă 224 de locuri, dintre care doar 28 pentru profilul filologie, 28 din 252 la Colegiul Național Lazăr, în timp ce Viteazu și Cantemir nu au nici măcar o singură clasă de filologie care să le strice palmaresul datorită căruia se situează pe primele poziții în topul liceelor bucureștene.
Este evident că dacă vrei să ai parale cu ghiotura, Bemvee și Icsșasuri parcate-n fața vilei cu 5 camere +living, copii frumoși și deștepți ca tine, e musai să știi matematică beton, să faci mate-info, Aitiu+programare, medicină sau măcar managementu afacerilor, să fii bancher sau măcar un contabil ceva.
Matematica e cheia fericirii, umanioarele o dovadă de crasă prostie și garanția ratării: ciuciu bani, vacanță la Bulgari pe datorie, vai de capul tău de prostovan.
Ai crede că accesul la informație și anii de libertate a gândirii au mai scuturat praful de pe mentalitatea mâncată de molii cu care ne-a pricopsit comunismul adulator de matematică și fizică fără frontiere, dar în fapt, tot ce s-a schimbat e obiectul adulației, informatica i-a luat locul fizicii pe patul lui Procust al învățământului nostru.
Când colo, teoria inteligențelor multiple nu a poposit încă pe plaiurile mioritice să-i lămurească pe daci că dincolo de ecuații și grafice, studiul unei limbi străine ar putea fi la fel de relevant pentru capacitatea intelectuală, în timp ce inteligența muzicală dezvoltă creierul cel puțin la fel de bine ca Teorema lui Pitagora.
Degeaba tot încerc eu să le spun părinților că nu trebuie să jelească mai ceva ca la mort la gândul că nu le vor ajunge copiii în clasele de mate-info ale colegiilor bucureștene, că tot cu doliu la mânecuță umblă rușinați peste fire că vor fi nevoiți să recunoască în fața colegilor marele eșec: Mdaaa... e bine și la filologie. Daaaar, cu umpic de noroc, poate îl transferăm peste câteva luni la mate-info.
Nu trebuie să faci cine știe ce efort să fii considerat ultimul bleg, tot ce trebuie e să nu-ți pice științele cu tronc și sigur de la maică-ta și până la profii tăi din generală toți se vor îndoi prea puțin de faptul că bubui e prost ce ești.
Mami va fi devastată, dar ea te iubește și până la urmă își va spune că se va găsi și pentru tine un loc sub soare. Dar bloggerii nu sunt la fel de iubitori ca mami, ei vor scrie pe ecranele Feisbucului că numai proștii incapabili de orice altceva studiază filologie sau psihologie, ceilalți se țin departe de asemenea rușinoase ocupații doveditoare ale unei evidente incapacități intelectuale.
Hai să n-o mai dau de gard mult: fă mate-info, bagă Aitiu/programare, dă-i înainte cu Aseul sau medicina și produ bănuți să nu ajungi de râsul lumii ca alții!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu